Sfeerverslag PO-VO-event

Sfeerverslag PO-VO-event

Terugblik PO-VO-Event

De middag kwam al vroeg op gang. Nog voor de deuren officieel geopend werden stroomden de eerste onderwijsprofessionals binnen. Aan gezellige tafeltjes en in de wandelpaden raakten professionals met elkaar aan de praat over uiteenlopende onderwerpen. De sfeer was direct goed: informeel en toegankelijk. De mooie locatie heeft ook zeker bijgedragen aan deze fijne sfeer! De hoge plafonds, industriële uitstraling en warme aankleding van De Noordkade vormden een mooi decor voor ons event.

30 06-Kennismarkt
In de vijftien kraampjes op de 30 06-Kennismarkt werd heel veel kennis gedeeld. Er werden zo’n 30 verschillende thema’s besproken, zoals talentgedreven werken in de klas, leesstimulering, verzuimpreventie, mindsettheorie en groepstrajecten met systemische blik. Door de wisseling van thema’s in de kraampjes bood de kennismarkt steeds nieuwe onderwerpen aan en bleef het interessant.

De standhouders waren goed voorbereid en hadden er zin in! Met posters, banners, praatplaten, collages en presentaties vertelden zij enthousiast over hun casus, thema of methode. Bezoekers stelden verdiepende vragen, waardoor interessante gesprekken ontstonden. Het was fantastisch om te zien dat iedereen graag kennis uit wil wisselen en van elkaar wil leren!

Creativiteit en entertainment

De verschillende vormen van entertainment die de bezoekers aangeboden kregen versterkten de ontspannen sfeer. Een karikaturist toverde bij iedereen een grote lach op het gezicht en in de photobooth was het lachen helemaal niet meer te stoppen. Op een gegeven moment klonken er zelfs tropische klanken over de kennismarkt: de dansles was begonnen!

Voor een creatief moment sloten bezoekers aan bij de workshop ‘tile my story’, waarbij zij zelf een tegeltje versierden. Er werden veel inspirerende tegeltjeswijsheden gemaakt, zoals “Ik kan alles, tot ik bewezen heb dat ik het niet kan!” Een uitspraak die deze bezoeker, een leerkracht uit het basisonderwijs, vaak in de klas doet. Haar tegeltje krijgt dan ook een mooi plekje in haar lokaal, zodat de leerlingen het steeds weer kunnen lezen.

Indrukwekkende en inspirerende sprekers

Vanuit de kennismarkt stroomden de bezoekers, druk pratend, naar de podiumzaal. Het was wel duidelijk dat iedereen nog lang niet uitgepraat was over wat zij op de kennismarkt gezien en gehoord hadden!

“Wat een energie zit er in deze middag!” Vanaf het podium verwelkomt Frank Kat, bestuurder SWV PO 30 06, alle bezoekers. Na een kort woordje kondigt hij de sprekers Abbie Chalgoum en Alfons Timmerhuis aan en wordt het stil in de zaal.

Durf de vraag te stellen

Je kon een speld horen vallen. Iedereen is onder de indruk van en gegrepen door het verhaal van Abbie. Hij vertelde over het dieptepunt van zijn leven, zijn zelfmoordpoging, hoe hij daar gekomen is en ook hoe hij weer overeind gekrabbeld is. Steeds stelt hij de vraag: waarom ben ik als kind niet gezien?

Het is een lezing met een wijze les voor iedereen in de zaal: “Je hoeft geen oplossing te hebben, maar stel de vraag en ga in gesprek met een kind dat het moeilijk heeft. Zorg dat kinderen gezien worden.” Een indrukwekkend verhaal waar iedereen stil van is.

De volgende stap

Alfons nam het woord over. Hij kent de wereld van het onderwijs als geen ander. In alles wat hij doet, streeft hij inclusie na en hij vertelde alle aanwezigen over de lessen die hij geleerd heeft. Lessen ter inspiratie voor alle aanwezige onderwijsprofessionals op weg naar inclusie.

De lezing van Alfons gaf een praktisch beeld van hoe inclusief onderwijs in andere landen eruit ziet en hoe het in Nederland vorm kan krijgen. Een sterk inzicht dat Alfons met ons deelde, is dat inclusie een proces is zonder eindpunt. Daarbij is teamwork en goed leiderschap cruciaal. Als school begin je niet op nul, je staat al op de ladder van inclusie. De belangrijkste vraag is nu: wat is je volgende stap?

Een traditie is geboren

Alfons en Abbie hebben alle aanwezigen aan het denken gezet. Geslaagde presentaties dus!
Frank sluit het officiële programma af met de uitnodiging om volgend jaar weer naar het PO-VO-Event te komen, waar weer een mooi en inspirerend programma klaar zal staan. Een traditie is geboren!

Vol energie, nieuwe inzichten en inspiratie verliet iedereen de zaal. Op naar de borrel om gezellig na te praten over alles wat deze mooie middag voorbij is gekomen. De verbinding tussen PO en VO is in de markt al gelegd. Na vandaag is deze nog sterker!

We kijken terug op een geslaagd evenement: PO en VO hebben de handen in één geslagen. We hebben van en met elkaar geleerd, ideeën uitgewisseld en inspiratie opgedaan. Graag bedanken we alle deelnemers en bezoekers voor hun bijdrage aan deze succesvolle en fijne middag!

Meer inspiratie?

Wil je (meer) inspiratie? Een compleet overzicht van alle kenniskramen van de 30 06-Kennismarkt vind je hier. Wil je meer weten over een thema? Mail dan naar info@burobombarie.nl.  Zij brengen je in contact met de standhouder.SWVVO3006Kleurenbalk_opzekop