ISK: de basis voor een succesvolle doorstroom

ISK: de basis voor een succesvolle doorstroom

Kinderen die naar de regio 30 06 verhuizen en de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, melden zich aan bij de Internationale Schakelklas (ISK). Het belangrijkste doel van de ISK is om leerlingen van 11,6 tot 18 jaar zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren, zodat zij succesvol kunnen doorstromen naar het reguliere voortgezet onderwijs (vo). Lees meer over ISK en het Nederlands onderwijssysteem op de website van Lowan.

 

Een ISK-traject duurt gemiddeld twee jaar. Hierna stroomt de leerling door naar het reguliere vo, waar zij verder werken aan hun Nederlandse taalvaardigheid in combinatie met de vakinhoud die zij leren.

 

Expertise en advies voor nieuwkomersonderwijs in het VO

De schoolondersteuner die gespecialiseerd is in de begeleiding van nieuwkomers adviseert en ondersteunt scholen om zo goed mogelijk in te spelen op de specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van nieuwkomers. Dit is vooral belangrijk voor leerlingen die net zijn doorgestroomd vanuit de taalklas of ISK. Daarnaast kunnen scholen, ondersteuningscoördinatoren, mentoren en docenten bij het samenwerkingsverband terecht met vragen over bijvoorbeeld:

  • de overstap van ISK naar vo;
  • hoe je nieuwkomers in de klas het beste kunt begeleiden;
  • het opzetten van NT2-beleid;
  • taalwervingsgericht lesgeven en het coachen van (vak)docenten;
  • het organiseren van NT2-ondersteuning;
  • betrekken van ouders bij het onderwijs;
  • interculturele hulpverlening en de sociale kaart.

 

Samen met de school kijkt de schoolondersteuner wat nodig is om nieuwkomers succesvol te maken. De focus ligt op het vergroten van kennis, ervaring en vaardigheden van onderwijsprofessionals, zodat zij nieuwkomers en hun ouders optimaal kunnen begeleiden. Daarnaast deelt de schoolondersteuner relevante informatie en goede voorbeelden, onderhoudt hij/zij netwerkcontacten en brengt betrokkenen samen om van elkaar te leren.

 

Samenwerking met gemeenten

Elke gemeente in Nederland heeft de verplichting om een ISK te organiseren. Binnen het samenwerkingsverband 30 06 (Oss, Meierijstad, Bernheze) werken we samen met gemeenten en andere ISK’s in de regio om deze taak vorm te geven. Dit betekent dat we gemeenten verbinden met ISK’s, ondersteuningsteams adviseren en samenwerken aan een duurzame structuur waarin nieuwkomers alle kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Ook het mbo speelt hierin een belangrijke rol, zodat er een doorlopende leerlijn ontstaat van ISK naar het vervolgonderwijs.

 

Gelijke kansen voor nieuwkomers

Door gezamenlijk te investeren in de begeleiding en ontwikkeling van nieuwkomers, dragen we bij aan hun kansen op de arbeidsmarkt en hun toekomst in Nederland. We werken aan een samenleving waarin iedereen, ongeacht afkomst of achtergrond, kan meedoen en kan bijdragen.

SWVVO3006Kleurenbalk_opzekop