Wat is JeugdzorgPlus?
JeugdzorgPlus is een vorm van gesloten jeugdhulp voor jongeren die niet geholpen kunnen worden met lichtere zorg. Zonder hulp zijn ze een risico voor zichzelf of anderen. Het doel van JeugdzorgPlus is om het gedrag van de jongere zo te veranderen dat hij of zij weer mee kan doen in de maatschappij. Na de behandeling kan de jongere verder in een open voorziening of thuis worden begeleid. De behandeling duurt zo kort mogelijk, maar zo lang als nodig.
Elke jongere krijgt een hulpverleningsplan waarin, als dat nodig is, beperkingen kunnen staan, bijvoorbeeld minder toegang tot telefoon of andere communicatiemiddelen. Een gemeente, de Raad voor de Kinderbescherming, een gecertificeerde instelling of de Officier van Justitie kan een aanvraag indienen. De kinderrechter beslist of JeugdzorgPlus nodig is en kan dit opleggen met een ‘machtiging gesloten jeugdhulp’. Er bestaat ook een ‘voorwaardelijke machtiging’: als de jongere zich aan de afspraken houdt, hoeft hij of zij niet naar JeugdzorgPlus.
Voor wie is de JeugdzorgPlus?
De jongeren in de JeugdzorgPlus hebben ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen, waardoor hun ontwikkeling gevaar loopt. Dit kan leiden tot risico’s voor henzelf of hun omgeving. Soms zijn ze bijvoorbeeld agressief naar gezinsleden, slachtoffer van een loverboy of suïcidaal.
Vaak hebben ze meerdere problemen tegelijk, zoals gedragsproblemen, psychische problemen, moeilijkheden binnen het gezin, verslaving en/of een verstandelijke beperking. Deze jongeren zien hun eigen problemen vaak niet goed en vinden het moeilijk om uit zichzelf hulp te accepteren.
Samenwerken in een onderwijscoalitie
Samen met jeugdzorgregio’s, gemeenten en zorgaanbieders werken we samen aan een uitgebreid onderwijsaanbod dat aansluit op de behoeften van jongeren. Hoe deze samenwerking is opgebouwd zie je in onderstaand kaartje.